2017. november 6., hétfő

25 ÉVVEL EZELŐTT ...

25 évvel ezelőtt, 1992. november 6-án tudományos munkásságának fontos állomásához érkezett Orosz László gimnáziumi tanár, irodalomtörténész. A hírös város ismert és szeretett Katona-kutatója Utak a Bánk bánhoz című értekezésének nyilvános vitáját Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkari tanácstermében a Tudományos Minősítő Bizottság előtt sikeresen tartotta meg, s ezzel kandidátusi címet kapott. 
Orosz László fő kutatási területe a felvilágosodás és a reformkor magyar irodalma, elsősorban Katona József és Berzsenyi Dániel munkássága volt. Jókai Mór, Kazinczy Ferenc, Berzsenyi Dániel és Katona József több művének kritikai kiadását rendezte sajtó alá, illetve látta el kísérő tanulmányokkal és jegyzetekkel. Részt vett az Akadémiai kiadó 6 kötetes A magyar irodalom története című könyvének létrehozásában, illetve a Magyar irodalmi lexikon és az Új magyar irodalmi lexikon szerkesztésében. A város nagy szülöttéről gyakran tartott előadást, így például épp 20 évvel ezelőtt, 1997. november 6-án a megyei könyvtárban, a Katona József Társaság, a Forrás és a Katona József Könyvtár közös rendezvényén is ő beszélt Katona írásairól.
(Solti Kálmán jegyzete 2017. november 6-án. A fénykép nem az ELTE-en, hanem a kecskeméti Katona József Gimnáziumban készült, a fotós egyelőre ismeretlen.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése